De carrièreswitch

feb 11, 2020 | 0 Reacties

Beste Frank Masmeijer,

Wat vulde jij in bij je beroepskeuzetest op de middelbare school? Wilde je altijd al showmaster worden? Het ging je zo goed af. Miljoenen families entertainde jij in in je vrolijke, vlotte verschijning en je keurig gestylede mat. Geloofwaardig als NCRV-boegbeeld waarin je haar principes betrokkenheid, verdraagzaamheid en zorgzaamheid vertolkte. Wat was je een kleurrijke aanvulling op onze zwart-wit televisie. Met je aanstekelijke enthousiasme wist je deelnemers in euforische status te brengen over hun gewonnen vakanties naar Cork, een eiland in Ierland waar het driehonderd dagen per jaar regent.

Maar Frank, wat lees ik nu? Je bent opgepakt en veroordeeld voor de smokkel van 476 kilo coke. Dat zijn drieëntwintig koffers vol. Zes bagagekarretjes. Je verstopte de coke tussen bananen. Samen met een chauffeur en een bevriende fruithandelaar zou je deze bijzondere ‘bananensplit’ komen ophalen. ‘Je hebt er veel spijt van’, lees ik. Gelukkig maar Frank.

Ik knipte plaatjes van jou uit de NCRV-gids, je hing naast de Zangeres Zonder Naam. Jij was mijn held, Frank M. Ik vond jou veel leuker dan die andere jaren-tachtig-coryfeeën met hun ‘net-niet’-spelprogramma’s. ‘Je weet het, maar hoe heet het, dat is Dinges’, schalde het op zaterdagavond in onze huiskamer met oranjebruin behang, kurken vloertegels en bolletjeslampen. We zongen met jou als Dinges-presentator mee, alsof het de finale van Kinderen voor Kinderen was. Bekende Nederlanders raadden woorden die door kinderen omschreven werden. Het liep uit op hilarische verwarringen, gênant gestotter en rode hoofden. Gewonnen geld ging naar een goed doel: puur onschuldig vermaak. We aten Croky paprika-chips van houten bakjes. Eerlijk verdeeld tussen mijn broer, mijn zus en mij. We kregen er een glaasje prik bij, van de SRV-man. Raak Cola als ik het mij goed herinner. 

Nu heb jij een andere invulling gegeven aan het faciliteren van zaterdagavondvermaak. Een kleine carrièreswitch met eenzelfde effect: gezelligheid in de Hollandse Huiskamers. Met jouw 476 kilo coke kunnen zo’n vier miljoen lijntjes worden gelegd. Geen vloeibare coke met prik, maar versneden coke. Geen bakjes Croky-chips meer, maar wel houten bakjes met coke, afgestreken op de NRCV-gids. Was dat jouw plan, entertainer Frankie M? Jij als showmaster, brengt wederom mensen dichterbij elkaar. Geen vakanties naar Cork te winnen, maar zeker wel nieuwe dromen in een andere dimensie.

%d bloggers liken dit: