Astrologisch algoritme

apr 7, 2020 | 0 Reacties

Ik zou niet moeten schrijven. Volgens de astrologische app Co-Star heb ik vandaag moeite met denken en creativiteit. Ik negeer de melding, ik heb immers een deadline te halen. Was ik een kwartiertje later geboren, dan had ik in no time een charmante column kunnen creëren. De data van de astrologie-app zijn gebaseerd op de sterrenstand bij je geboorte en zijn tot op een minuut nauwkeurig.

Astro-tech of algo-seance is in opkomst. De mystieke sector wordt gewaardeerd op twee miljard dollar volgens The New York Times. Marktleiders Co-Star en Sanctuary hebben bij elkaar meer dan drie miljoen gebruikers. De astrologie-apps zullen dit decennium het vage verdomhoekje verlaten en de massa onlinesteun bieden. Bij gebrek aan religie wordt spiritualiteit belangrijker en zoekt de atheïstische millennial een mystieke tomtom die ons helpt bij onze verwachtingen en beslissingen.

Meer dan ooit zijn we als samenleving op zoek naar connectie, met onszelf en met de medemens

Het orakel van Delphi, de RTL astrologie-lijn of Jomanda: we zoeken al eeuwen een hogere macht die zaken duidt die we zelf onverklaarbaar achten. Meer dan ooit zijn we als samenleving op zoek naar connectie, met onszelf en met de medemens. Wat betekent het anno 2020 om mens te zijn? En hoe kunnen ons beter tot elkaar verhouden?

Vinden we deze antwoorden in een astrologisch algoritme? Want dat is astrologie immers, een uiteenzetting van een patroon, opgebouwd uit datapunten, herhaald in sequensen. En algoritmes, daar houden we maar wat van.

Het astro-appgebruik leidde bij mijn vrienden tot effectiever plannen (lees: uitstellen) van werkzaamheden, zoals brainstorms en andere teamoefeningen. Misschien liggen daar de kansen: wordt het niet tijd om ouderwetse persoonlijkheidstesten zoals MBTI of kleurentesten te vervangen door geboortehoroscopen en teams samen te stellen op basis van horoscopen? Het analyseren van de fabrieksinstellingen uit het team, en nadenken over de verhouding en invloed tot een ander, op basis van een astrologisch algoritme.

Zweverig, hoor ik u denken.

Hoe dan ook, zelfs ik, vrij rationeel van aard, ben om. Hoewel ik Co-Star bij vlagen een negatieve en hypochondrische reisleider vind, die mijn werk- en sociale ritme verstoort, accepteer ik door de app dat sommige zaken niet simpel te verklaren zijn. Dat timing essentieel is. Dat er weken achter elkaar spanning kan zijn in werk, liefde of relaties. Dat er stomme dagen tussen zitten, omdat nu eenmaal mijn maan en zon ongunstig staan.

Gepubliceerd in het Financieele Dagblad op 5 februari 2020

%d bloggers liken dit: