Maar 2020 zou toch mijn jaar worden?

apr 7, 2020 | 0 Reacties

Geschrokken las ik het rapport van Techleap, waaruit bleek dat 80% van de Nederlandse start-ups in de problemen komt door de Covid-19-crisis. Vertraging in het binnenhalen van nieuwe klanten, verlies van huidige klanten, en problemen bij het vinden van nieuwe investeringen worden als argumenten aangevoerd.

Ik denk aan de ondernemer die eind vorig jaar riep: ‘2020 wordt mijn jaar!’ en met veel verve talent uit India en Spanje haalde om het product te verbeteren. Er was veel werk, er moest flink bijgebouwd worden om door te groeien. Kost wat, maar dan heb je ook wat, dacht hij. De nieuwe talenten kregen huisvesting, trainingen en bitterballen.

Ik denk aan de ondernemer die het afgelopen jaar een flinke doorbraak had met haar start-up. Na jaren ploeteren, zag ze de verkoop van haar product stijgen door een succesvolle expansie naar het buitenland. Op de Amerikaanse bühne zou ze gaan vertellen over haar succes tijdens het festival SXSW. Ze boekte haar vlucht naar Austin en kon niet wachten tot het maart was. Scrollend door het programma mompelde ze: ‘Ik sta ertussen, ik sta er gewoon tussen.’

De start-ups die ik afgelopen jaren heb gezien, zijn wendbaar, creatief en innovatief, en zitten altijd vol nieuwe ideeën

Ik denk aan de start-up die juist in deze maand zijn debuut wilde maken. De start-up die een eerste investeringsronde gefixt had en eindelijk kon pronken met zijn MVP (Minimum Viable Product, een eerste productversie). Het gordijntje van hun net opgepoetste website mocht open. Glunderend van trots anticipeerde het ondernemersduo op het moment dat ze vrienden en familie, die ze de laatste maanden bijna uit het oog waren verloren door hun lange dagen, mee konden laten delen in hun droom.

Tegen deze teleurstellingen en uitgestelde dromen, kan weinig op. Geen inspirerende speech van Tony Robbins, geen boek van een uitgelaten businessgoeroe of een educatieve Ted Talk. Dit doet pijn. Al deze ondernemers wil ik een hart onder de riem steken, ik gun het jullie zo.

De start-ups die ik afgelopen jaren heb gezien, zijn wendbaar, creatief en innovatief, en zitten altijd vol nieuwe ideeën. ‘Als we tijd hebben, dan zouden we eigenlijk nog dit nieuwe productkenmerk willen testen. Op een andere doelgroep.’ Of, veel gehoord: ‘Ik heb nog een laatje vol met pivot-plannen, voor als we toch ooit naar Plan B moeten.’

Is het dan nu de tijd om ‘te pivotten, te innoveren’ en je op een ander segment te richten? Als Plan B niet werkt, heb ik er nog een: een onlinecoach voor thuiswerkende ouders. Een assistent die ziet dat ze wat extra Vitamine C nodig hebben en dat dan ook even laat bezorgen. Een virtuele assistent die de papa’s en mama’s tijdens dictee en rekenen een schouderklopje geeft en zegt: ‘Je doet het fantastisch.’ En dit dan ook tegen jullie zegt, de ondernemers.

Gepubliceerd in het Financieele Dagblad op 26 maart 2020

%d bloggers liken dit: