Flexibiliteit in de fitnessindustrie

jun 25, 2020 | 0 Reacties

Tennisser Novak Djokovic interviewt diverse collega’s en oud-collega’s op zijn Instagram-kanaal. The Djoker tennist met wc-rollen, grapt met Roger Federer en bespreekt met Maria Sjarapova of ze ooit dronken op de tennisbaan hebben gestaan. ‘Alleen bij een dubbel’, antwoordt Djokovic met een schuldige grimas. Zijn Instagram Live-sessions zijn een goed voorbeeld van het bouwen en onderhouden van een online community. Met zijn vele volgers en hoge betrokkenheid creëert hij veel waarde voor zijn sponsoren.

De laatste maanden zijn vele sporters en sportinstructeurs een onlinecommunity aan het bouwen, met of zonder tussenkomst van de sportschool. Door het gebrek aan fysieke ontmoetingsplekken werd de gym verruild voor de huiskamer en maakte de sector een draai van van offline naar online. Het zoekgedrag naar ‘onlinefitness’ verdrievoudigde op Google in maart, en ‘onlineyoga’ zag maar liefst een verzesvoudiging.

Roeiapparaten en halters maken plaats voor apps en slimme schermen

Online is het perfecte kanaal voor onze verslaving aan data en dopamine, al eerder besproken in de column over dataïsme, het fenomeen dat alles te vertalen in digitale data. Zo ook in de sportscene, waar je met een device of app je vorderingen kunt bijhouden in een digitale omgeving en deze kunt delen. Het blijkt een ideale combinatie van een onlinecheerleader en de dopamine van een ‘like’. De app MyFitnessPal – een applicatie waarin je je sport- en eetgedrag bij kunt houden van calorie tot kilometer – werd in mei wereldwijd een miljoen keer gedownload en zag de omzet stijgen naar $3 mln per maand. Ook de fietsapp Strava zag een bergopwaartse trend en noteerde twee keer zoveel gebruikers als in deze periode vorig jaar.

De inzet van data, een onlinecommunity en AI doet het goed in het quarantainetijdperk. Maar het Amerikaanse bedrijf Peloton bedacht pre-covid al een perfect businessmodel om huiskamerfitness naar een hoger niveau te brengen en al fietsend wat quarantaineparcoursjes af te leggen. Online-instructeurs (sommigen met ervaring in de Tour de France en de Giro d’Italia) loodsen je door een parcours, al trappend op een intelligente fiets met scherm. Peloton zette slim in op een hoge customer lifetime value door de aanschaf van dure hardware, want een fiets kost rond de $2400. Daarnaast zorgt ze voor maandelijkse terugkerende inkomsten met een verplicht software-abonnement.

De fitnessruimte thuis bestaat binnenkort niet meer uit TellSell-roeiapparaten en rondslingerende halters, maar uit slimme spiegels zoals Fittar, die jou via Augmented Reality helpt met boksoefeningen. Of een sportschool aan huis via Tonal; een intelligente thuisgym met slim scherm, verstelbare apparaten en corrigerende coach.

De digitalisering van de sportsector en nieuwe businessmodellen zijn een kans voor blijvende inkomensstromen in en na het coronatijdperk. Ook ik ben om, en ik zoek naar meer data en online motivatie. Daarom schrijft mijn fitnesstrainer een strak training- en voedingsschema uit, met de toezegging dat ik één keer per week mag spijbelen, de zogenaamde Cheat Day. We appen, instagrammen en mailen over de voortgang. Als ik veertig dagen achter elkaar mijn activiteiten log op MyFitnessPal juicht ze me virtueel toe. Bij mijn Instagram-post met een tafel vol eten en wijn, reageert ze binnen twee minuten. ‘Je had je Cheat Day toch al gisteren?’ Misschien sla ik deze data-obsessie toch nog even over.

Gepubliceerd in Het Financieele Dagblad op 20 juni 2020

%d bloggers liken dit: